vineri, 25 ianuarie 2013

RAM şi ROM.


In configuraţia unui sistem de calcul întâlnim două mari tipuri de memorii � RAM şi ROM. Memoria este spaţiul de lucru primar al oricărui calculator. Lucrând în tandem cu CPU (procesorul) are rolul de a stoca date şi de a procesa informaţii ce pot fi procesate imediat şi în mod direct de către procesor sau alte dispozitive ale sistemului. Memoria este de asemenea legătura dintre software şi CPU.

Din punct de vedere intern memoria RAM este aranjată într-o matrice de celule de memorie, fiecare celulă fiind folosită pentru stocarea unui bit de date (0 sau 1 logic). Datele memorate pot fi găsite aproape instantaneu (timp de ordinul zecilor de ns) prin indicarea rândului şi coloanei la intersecţia cărora se află celula respectivă. Se deosebesc două tipuri de memorie: SRAM(Static Ram) şi DRAM(Dynamic Ram) .

Tehnologia DRAM este cea mai întâlnită în sistemele actuale, trebuind să fie reîmprospătată de sute de ori / secundă pentru a reţine datele stocate în celulele de memorie (de aici vine şi numele); fiecare celulă este concepută ca un mic condensator care stochează sarcina electrică.
Este prezentă sub două tipuri de module: SIMM-urile şi DIMM-urile. SIMM-ul a fost dezvoltat cu scopul de a fi o soluţie uşoară pentru upgrade-uri. Magistrala de date este pe 32 biţi, fizic modulele prezentând 72 sau 30 de pini. DIMM-ul a fost folosit întâi la sistemele MacIntosch dar a fost adoptat pe PC-uri datorită magistralei pe 64 de biţi, având 128 pini.
Tipurile de memorie DRAM sunt: FPM (Fast Page Mode), EDO(Extended Data Out), SDRAM (Synchronous DRAM). Cele mai rapide sunt SDRAM-urile, fiind şi cele mai noi, oferind timpi de acces mici (8ns).
Tehnologia SRAM foloseşte tot un sistem matricial de reţinere al datelor, dar este de cinci ori mai rapidă, de două ori mai scumpă şi de două ori mai voluminoasă decât memoria SRM. Nu necesită o reîmprospătare constantă, elementul central al unei celule fiind un circuit basculant bistabil. SRAM este folosit pentru memoriile cache datorită vitezei mari 
MEMORIA: In configuratia unui sistem de calcul întalnim doua mari tipuri de memorii – RAM si ROM. Memoria este spatiul de lucru primar al oricarui calculator . Lucrând în tandem cu CPU (procesorul) are rolul de a stoca date si de a procesa informatii ce pot fi procesate imediat si în mod direct de catre processor sau alte dispozitive ale sistemului .Ok ,ganditiva la memorie ca si la un rucsac.Cand pleci undeva impachetezi in graba cateva lucruri le andesi intr-un rucsac si ai plecat.Ei bine, cu memoria calculatorului e tocmai invers tot ce intra in calculator trece mai intai prin memoria calculatorului.Toate datele primare se prelucreza antai in memoria ram sant mai departe predate procesorului si mai apoi sant stocate in hdd(hard)Deci in concluzie ramul e statia de plecare a informatiilor ce se introduc in calculator urmatoarea procesorul si capat de linie hardul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Raspuns garantat la orice comentariu publicat