luni, 28 ianuarie 2013

PLACA DE RETEA

Interfata fizica intre calculator si mediul de trasmitere este placa de retea.
Rolul placi de retea:
- pregateste datele din calculator pentu a fi transmise prin cablul de retea;
- transmite datele catre alt calculator;
- controleaza fluxul de date intre calculator si cablul de retea;
- receptioneza datele sosite prin cablu si le transforma in octeti pe care unitatea centrala a calculatorului ii poate intelege.


Inainte ca datele sa fie transmise in retea, placa de retea trebuie sa le converteasca din forma in care ele sunt intelese de calculator, intr-o forma sub care acestea pot circula prin cablul de retea. Datele circula in calculator de-a lungul unor circuite, numite magistrale. Acestea constau din mai multe cai alaturate, pe care datele pot circula in paralel, grupate. Pe cablul de retea, datele trebuie sa circule intr-un singur sir de biti (transmisie seriala). Placa de retea preia datele care circula in paralel, sub forma de grup, si le restructureaza astfel incat sa devina un flux serial de biti, ce va fi transportat prin cablul de retea. Acest lucru se realizeaza prin transformarea semnalelor digitale din calculator in semnale electrice sau optice care pot parcurge cablurile de retea. Componenta care realizeaza aceasta functie este transceiverul. In afara de transformarea datelor, placa de retea trebuie sa isi notifice pozitia, sau adresa catre restul retelei, pentru a putea fi diferentiata de celelalte placi din retea. Adresele de retea sunt unice, fiind codificate in cipurile placii de retea.
Inainte ca placa de retea emitatoare sa transmita date in retea, ea poarta un dialog electronic cu placa de retea receptoare, pentru a se pune de acord asupra urmatorilor parametri:a) dimensiunea maxima a grupurilor de date ce vor fi transmise;b) volumul de date transmise fara a se astepta confirmarea;c) intervalul de timp dintre blocurile de date;d) intervalul de timp pina la transmiterea confirmarii;e) capacitatea memoriei tampon, pentru a se evita depasirea acesteea;f) viteza transmisiei de date; 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Raspuns garantat la orice comentariu publicat